Operatie om langer te worden

Operaties om langer te worden is in Nederland nog een redelijk onbekend en zeer zeker omstreden onderwerp. In veel landen in Azië is het echter een ander verhaal. Veel, met name vrouwen, laten hun benen simpelweg verlengen om langer te worden.

Het is een lange weg om enkel een paar centimeter langer te worden. Pijnlijke operaties en lange tijd revalideren horen daar zeker bij. Waarom worden deze ingrepen dan gepleegd? Waarom doet men zich dit zelf aan?

Op deze informatie vindt u alle informatie over operaties om langer te worden.

 

Beenverlenging operatie

Mensen die vinden dat ze echt te kort zijn, te korte benen hebben of met een andere reden kunnen ervoor kiezen om hun benen een paar centimeter te laten verlengen met een operatie. Een bekende methode, vooral in Azië, is de zogenoemde llizarov manier.

Bij een beenverlenging zoals llizarov worden de botten in de benen als het ware verlengd. Dit gebeurt door de botten eerst heel zorgvuldig te breken. De botten worden op een manier gebroken dat niet alle gedeeltes van het bot worden beschadigd. Het gedeelte dat zorgt draagt voor de toekomstige o

pvulling, periost en beenmerg, moet namelijk 100% intact blijven anders kan de beenverlenging ook niet plaatsvinden. De botten worden vervolgens met behulp van staaldraad bevestigd en gefixeerd aan een aantal metalen ringen.

Het staaldraad steekt uit het been en zit dus bevestigt aan het bot en aan een metalen ring. Alle metalen ringen bij elkaar wordt ook wel een rekbank genoemd. Zo’n rekbank is ervoor bedoeld om de botten heel langzaam maar zeker iets verder van elkaar te verplaatsen. Doordat het staaldraad ook om het bot zit worden de botten dus ook langzaam mee verlengd. De onderkant langzaam meer naar beneden en de bovenkant langzaam meer naar boven. Er ontstaat dus een gat tussen het oorspronkelijk bot. Het gat dat tussen je botten ontstaat wordt door je lichaam weer langzaam opgevuld met bot.

Dit proces van rekken en het gat opvullen is een erg tijdrovend en pijnlijk proces. Je lichaam moet zich continue aanpassen aan de nieuwe lengte en het vergt veel energie voor je lichaam om het gat op te vullen tussen de botten.

 

Risico’s en nadelen

Een beenverlenging gaat niet zonder slag of stoot. Voor gezonde mensen zitten er zeker een hoop risico’s aan verbonden. Er kunnen enorme ontstekingen en levensgevaarlijke kwellingen plaatsvinden in het bot maar ook wordt het bot soms onjuist of slecht gebroken waardoor groei niet meer mogelijk is. In Azië worden beenverlengingen vaak in malafide ziekenhuizen en klinieken uitgevoerd met alle risico’s die daarbij horen. Sinds kort waarschuwt de Chinese regering bijvoorbeeld voor dat soort illegale klinieken.

In Nederland worden geen beenverlengingen uitgevoerd vanwege alleen cosmetische redenen. Wel worden er mensen behandeld die aan bijvoorbeeld fibula aplasie en PFFD lijden. Toch wordt beenverlenging zelfs dan niet zomaar automatisch uitgevoerd. Er zitten gelukkig namelijk allerlei regels aan vast of een beenverlenging wel of niet mag.

 

Toch langer worden

Gelukkig zijn er ook simpelere, betaalbaardere en prettigere manieren om langer te worden of langer te lijken. Reis dus nog maar even niet naar Azië om uw benen te laten breken. Bekijk onze pagina om langer te worden of om langer te lijken.

Ook hebben we een aantal opgesomde tips om uw eigen lengte maximaal te benutten. Bekijk de pagina manieren om langer te worden voor meer informatie of bekijk de FAQ pagina.